De Proeverij – Japan special

Japan special

In Japan zijn de mensen gek op gezond eten. Ze combineren de oude leren met moderne en verfijnde technieken. Eten moet er naast lekker ook mooi zijn, een lust voor de mond én het oog. Je leest er meer over in deze Japan special.

Voedingsstoffen behouden

Als je iets bakt of kookt, gaan er vaak meteen al een aantal voedingsstoffen verloren. Zeker als je lang bakt of kookt. In Japan zijn bereidingswijzen er vaak op gericht zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Bijvoorbeeld door het eten te stomen, zoals de rijst die Japanners dagelijks consumeren. Of door kort en op hoog vuur te verhitten, zoals bij het roerbakken van groenten het geval is. Ook in de ‘soep’ die ze eten blijven de voedingsstoffen in het water zitten. Misschien kun jij ook wat vaker op die manier je eten bereiden.

Veel glutenvrije ‘granen’

Een echte Japan special: de vele glutenvrije ‘granen’ die Japanners eten. Fijn voor gevoelige darmen! Naast rijst (al bij het ontbijt) gebruiken ze ook veel boekweit. Soba noedels bijvoorbeeld bestaan voor een groot deel of helemaal uit boekweitmeel. Ze zijn heel populair en je vindt ze in gerechten zoals ramen, maar ook in roerbakgerechten. Daarnaast kun je nog genieten van rijstnoedels, van die mooie glazige dunne (die je in Nederland in loempia’s vindt). Die zijn koud ook lekker en kun je eventueel frituren voor een knapperig effect.

Japan quote

Weinig voedselverspilling

Wist je dat sushi eten van oorsprong een manier was om geen voedsel te verspillen? Toen er nog geen koelkasten en vriezers bestonden, wilden de Japanners wél hun verse vis bewaren. Dat deden ze door de vis in rijst te wikkelen en te laten fermenteren. De rijst kreeg een lichtzure smaak en de vis bleef vers. Later verving azijn bij de rijst het fermentatieproces. Tegenwoordig is sushi ook in Japan iets kostbaars en iets wat je vooral eet bij bijzondere gelegenheden. Meestal ziet het er schitterend uit, als een soort kunstwerk.

Japan special: kunst op je bord

Japanners zijn meesters in ‘perfectioneren’. Als je in Japan een ambacht leert, zoals sushi chef, leerbewerker of wat dan ook, dan is je streven dat ambacht tot in de puntjes te beheersen. Zo’n ambacht wordt dan ook vaak tot de dood beoefend. Voor chefs in Japan hoort het bij het ambacht een maaltijd perfect ‘uit te balanceren’. En om eten bijzonder mooi te maken. Je krijgt er heel regelmatig een echt kunstwerk op je bord. Waar je van wilt genieten, dus langzaam, met veel aandacht opeten. Heel gezond!

Nog meer leren over gezond eten en bereidingswijzen? In het ‘In twee weken gezond voedingsschema’ vind je heel veel kennis EN 36 simpele recepten! Dus sla snel je slag, zeker voor dat vriendelijke prijsje!

Japan special gestoomde rolletjes met koolRecept voor Gestoomde rolletjes met kool

In Japan houden ze van stomen en dat is slim, want daardoor blijven er veel gezonde voedingsstoffen voor je lijf behouden. Stomen kan op verschillende manieren en met allerlei verschillende producten, dus je kunt er steeds weer een hele eigen draai aan geven. Net als bij deze gestoomde rolletjes met kool. Een lekker bijgerecht!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De