De Proeverij – Zomerse zonnige salades

Zomerse zonnige salades

Het is zomer en dat betekent dat je wat lichter kunt eten, bijvoorbeeld zomerse zonnige salades. Lekker makkelijk en vaak supersnel op tafel! En je kunt je salade zo vullend maken als je zelf wilt, hij hoeft echt niet alleen uit blaadjes sla te bestaan.

Zomerse zonnige salades vol gezonde voedingsstoffen

Bij het woord salade denk je waarschijnlijk automatisch aan sla en dat kan zeker een prima basis zijn van een salade. Maar het hoeft niet, er is meer mogelijk en vooral voor veel mannen en kinderen is dat vaak een verademing. Je kunt immers je salades altijd naar wens aanvullen met lekkere extra’s, zoals kip, kaas, eieren en granen zoals rijst, pasta of couscous. Daarmee maak je je salade voedzamer en kan het zelfs een maaltijdsalade zijn.

Salades werken verkoelend, dus je eet ze in de zomer

Als je wel veel sla of andere vormen van rauwkost gebruikt in je salade, werkt zo’n salade verkoelend in je lichaam. Oftewel: je wordt er iets kouder van. Voeding heeft namelijk een verwarmend, neutraal of verkoelend effect op je lijf. Je wordt bijvoorbeeld juist iets warmer van het eten van kaneel, wat je dus ook vaak in winterse recepten vindt. Daarom is een salade als hoofdgerecht vooral in de zomer een goed idee. Lekker verfrissend! 

Zomerse zonnige salades quote

Het effect van salades op je spijsvertering

Wat je ook kunt merken in de zomer, is dat je wat minder eetlust hebt door de warmte. Een salade is licht verteerbaar (afhankelijk van wat je erin stopt) waardoor hij in de zomer extra aantrekkelijk is. Dat geldt echter niet voor iedereen, want sommige darmen hebben juist moeite met het verteren van rauwkost. Dan ontstaat er een opgeblazen gevoel en soms zelfs buikpijn door de gasvorming. Een salade die uit weinig rauwkost bestaat, is dan beter.

Inspiratie voor zomerse zonnige salades

Nu je weet wat de voor- en nadelen van salades zijn, kun je de volgende richtlijnen gebruiken ter inspiratie. Maak een BASIS voor je salade van een slasoort of van een graansoort (zoals rijst). Vul die basis aan met een lekkere EIWITBRON zoals (vegan) kaas, eieren of noten en zaden. Voeg wat fijngesneden GROENTEN toe die er goed bij passen, hierin kun je volop variëren. Gebruik een lekkere DRESSING, bijvoorbeeld met pesto of maak er zelf een van olie met azijn of van yoghurt met bieslook. Je kunt ook nog allerlei dingen als TOPPING toevoegen, zoals fijngehakte nootjes of verse kruiden. Geniet ervan!

Wil je met ‘jouw groepje’ op een leuke manier meer leren over gezond eten? Dan is de workshop de gezonde voeding proeverij  misschien iets voor jou! 

Recept voor Salade met aardbei en munt

Zomerse zonnige salades receptSalades kun je met sla of met granen maken en met veel groenten, maar ook… met fruit! Zoals deze salade met aardbei en munt, een heerlijk verfrissende combinatie. Weer eens wat anders en het ziet er ook ontzettend vrolijk uit.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De