Met de lente voor de deur wil je je graag fris, fruitig en vol energie voelen. Maar dat dan wel graag snel, simpel en makkelijk, als het even kan. En dat kan… Door kiemen te gebruiken in je voeding, want dat zijn echte krachtpatsers!

Waarom zijn kiemen zo gezond?

Kiemen, zoals alfalfa of broccolikiemen, zijn de kleine plantjes die uit zaden komen en die dus boordevol groeikracht zitten. Door dit ontkiemen, wordt het zaad ook als het ware ‘voorverteerd’ en dat is fijn voor je spijsvertering. Je kunt dan de vitaminen en mineralen uit je voeding beter opnemen. Mede omdat kiemen sommige anti-nutriënten in je voeding, zoals fytinezuur, helpen afbreken. Met deze krachtpatsers geef je jezelf dus een flinke gezondheidsboost.

Waar haal je ze vandaan?

Je kunt kiemen gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf kweken. Misschien herinner je je dat nog van de basisschool of de biologieles. In een glazen pot, met wat licht, vocht en warmte, zie je al snel worteltjes en blaadjes komen. Linzen en alfalfa groeien heel makkelijk, dus daar zou je mee kunnen beginnen. Broccolikiemen zijn ook de moeite waard, vanwege hun grote hoeveelheid antioxidanten.

 

kiemen quote

Extra voordelen van deze krachtpatsers

 De hoeveelheid enzymen, vitaminen, mineralen en antioxidanten in kiemen zijn fijn voor je energieniveau én voor je immuunsysteem. En dat is nog niet alles. Om kiemen te gebruiken hoef je niks te koken, bakken of snijden. Even spoelen (of soms heel even blancheren) en je voegt ze zo toe aan je salade, op je brood, in een smoothie of in een omelet. Gezond eten op zijn simpelst!

Tips rond het gebruik van kiemen

  • Begin met kiemen die je al kent en lekker vindt. Denk aan een handje alfalfa op je brood met humus of een handje broccolikiemen door je salade. Sommige kiemen smaken pittig, bijvoorbeeld radijskiemen, sommige mild, zoals taugé.
  • Gebruik kiemen om je gezondheid op een specifieke manier te boosten. Broccolikiemen bijvoorbeeld zijn rijk aan sulforafaan, goed voor de bescherming van je cellen. In fenegriekkiemen zit veel SAM-e, goed voor je hart, bloed en vaatstelsel.
  • Soms kun je bepaalde peulvruchten en granen niet makkelijk verteren, maar hun kiemen wel. Dan heb je toch de voordelen van de eiwitten en vezels te pakken en minder last van de nadelen (zoals gasvorming).

De lente is een mooi moment voor een frisse, gezonde start. Met kiemen help je je lijf, dus geef deze kleine krachtpatsers snel een plek in je eetpatroon!

Wil je meer leren over je krachtpatsers in je voeding? Dan is de workshop ‘vol energie de dag beginnen’ misschien iets voor jou en ‘je team’!

bowl met quinoa en kiemenRecept voor Bowl met quinoa en kiemen

Voor een gezond en kleurig gerecht vol krachtpatsers zoals kiemen, heb ik een leuk recept voor je. Deze bowl met quinoa en kiemen staat snel op tafel, ziet er prachtig uit en is supergezond. Precies wat je zoekt in de lente!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Heb je last van feestdagenstress? Maak kennis met slow cooking: dé manier om gezond te koken zonder uren in de keuken te staan! Ontdek hoe slimme kooktechnieken je helpen heerlijke gerechten op tafel te zetten én (jouw) energie te besparen. Ontspan!

Feestdagenstress, wie kent het niet?

December betekent feest, lekker eten, en… volle agenda’s! Met sociale verplichtingen en een overvloed aan heerlijk (maar niet altijd even gezond) eten. Soms levert dit meer stress dan vreugde op. Voor je het weet, eet je wéér een snack tussen alle drukte door of kies je voor kant-en-klaar. Toch hoeft dat niet: met een beetje voorbereiding en slimme kooktechnieken kun je volop genieten. Gun jezelf extra tijd en energie in deze drukke periode!.

Slow cooking met bijvoorbeeld de Wonderbag*

Vroeger gebruikten mensen een hooikist en tegenwoordig is er… de Wonderbag. Een soort geïsoleerde kooktas die werkt als een slowcooker. Je brengt eerst je gerecht op het fornuis aan de kook en plaatst daarna de pan in de Wonderbag. Daarin gaart je gerecht langzaam verder, zonder dat je nog een warmtebron nodig hebt. Je eten behoudt zo ook zijn smaak en voedingswaarde. En dat zonder dat jij erbij hoeft te blijven, wat een gemak!

*Zonder Wonderbag bereik je hetzelfde effect met wat dikke dekens of (handdoeken en) een koelbox. Stop er eventueel een warmtekruik of een afgesloten fles met heet water bij.

 

Slow cooking

Energie besparen met slow cooking

Slow cooking biedt niet alleen gemak tijdens de drukte, maar is ook duurzaam en gezond. Het passieve koken levert je een besparing op je energiekosten. Dat is best fijn in de koude wintermaanden waarin die toch al stijgen. Bovendien hoef je er niet bij te blijven, dus kun je ondertussen alvast je huis decoreren of lekker kletsen met je gasten. Of even lekker een paar uur ontspannen. Echt een win-winsituatie!

Praktische tips voor slow cooking

Er zijn wat handige tips voor deze slimme kooktechnieken. Of je nu een Wonderbag, een koelbox of dikke dekens / een dekbed gebruikt. Hier komen ze:

– Houd het deksel van je pan na het koken altijd goed dicht. Anders verlies je meteen warmte.

– Zorg voor een volle (zo vol mogelijke) pan. Een halfvolle pan koelt immers sneller af.

– Vermijd metalen oppervlakken onder je pan, want die geleiden de warmte weg.

– Experimenteer met de kooktijden, want elk gerecht kan anders reageren.

Kies ook voor gerechten die heel geschikt zijn voor slow cooking. Bijvoorbeeld:

Soepen, stoofschotels en bonen: door het vocht blijven ze warm en blijven ze garen.

– Rijstgerechten, zoals paella of risotto, omdat je de smaak optimaal behoudt.

– (Vegetarische) Curry’s: perfect omdat je de kruiden extra lang laat trekken.

Kom met slow cooking lekker op adem tijdens de feestdrukte en maak jouw december stressvrij, voedzaam en feestelijk. Zo begin je het nieuwe jaar met een opgeladen batterij!

Wil je met ‘jouw groepje’ op een leuke manier meer leren over je energiebalans? Dan is de workshop ‘vol energie de dag beginnen’ misschien iets voor jou!

Slow cooking Mediterrane vega stoofschotelRecept voor Mediterrane vega stoofschotel

Wil je een feestelijke maaltijd serveren, maar geen uren in de keuken staan? Deze mediterrane vega stoofschotel kun je op de slow cooking manier bereiden. Ontzettend smaakvol, makkelijk te maken en heerlijk gezond.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Wist je dat er verschillende soorten vegetarisch zijn? Dat is handig om te weten als je gasten krijgt of een evenement organiseert. Of als je overweegt vegetarisch te gaan eten, bijvoorbeeld vanwege het klimaat of je gezondheid. Je leest er hier meer over!

Vegetarisch eten vanwege het klimaat

De meest gangbare opvatting is dat je voor minder milieu-impact zorgt als je minder vlees eet. Het maakt vervolgens wel een beetje uit waar je je vlees door vervangt om toch aan voldoende eiwitten te komen. Bonen (zoals soja) voor bijvoorbeeld vleesvervangers die helemaal uit Brazilië komen, zijn ook geen pretje voor het milieu. Wil je echt impact maken, bestudeer dan goed de wijze van transport, de teeltwijze (in het kader van ontbossing), etc. .

Vegetarisch eten vanwege je gezondheid

Dat meer plantaardig eten goed is voor je gezondheid, onderschrijft o.a. het Wereld Kanker Onderzoek Fonds al jarenlang. Je krijgt er over het algemeen een lagere kans op een aantal vormen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes van. Niet alleen door je verlaagde inname van vlees (en misschien ook andere dierlijke producten) overigens. Vooral ook omdat meer plantaardig eten vaak zorgt voor meer vezels en variatie en dat is sowieso gezond.

 

verschillende soorten vegetarisch quote

De verschillende soorten vegetarisch

Je kunt de verschillende soorten vegetarisch het makkelijkst onderscheiden en onthouden als je de woorden kent van de producten die iemand juist nog wél eet. Als volgt:

– De pescotariër eet geen vlees, wel vis, schelp- en schaaldieren (pesco = vis, etc.).

– De ovo-vegetariër eet geen vlees, vis en zuivel, wel eieren (ovo = ei).

– De lacto-vegetariër eet geen vlees, vis en eieren, wel zuivel (lacto = zuivel).

– De lacto-ovo-vegetariër eet geen vlees en vis, wel zuivel en eieren (zie hierboven).

– De pollotariër eet geen vlees, maar wel gevogelte (pollo = kip, etc.) en soms ook vis.

Dan zijn er nog een paar andere termen: De flexitariër eet voornamelijk plantaardige, maar ook af en toe dierlijke producten. De veganist eet helemaal geen dierlijke producten. Als je veganistisch eet, is het belangrijk op je eiwitvariatie, B12 en omega-3 inname te letten, soms ook op je ijzer-inname.

Andere redenen voor vegetarisch eten

Naast je eventuele keuze voor minder milieu-impact of voor je gezondheid, kun je andere redenen hebben om vegetarisch te eten. In welke vorm dan ook. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je begaan bent met dieren en ze daarom niet wilt ‘gebruiken’. Het kan ook een kwestie van smaak zijn, sommigen houden simpelweg niet van de smaak van vlees. Hoe dan ook, nu je de verschillende soorten vegetarisch kent, helpt je dat misschien een bij jou passende keuze te maken.

Wil je met ‘jouw groepje’ op een leuke manier meer leren over je energiebalans? Dan is de workshop ‘vol energie de dag beginnen’ misschien iets voor jou! .

Recept voor Pastinaaksoep met kurkuma

verschillende soorten vegetarisch pastinaaksoep met kurkumaZoek je een makkelijk (vooraf) te maken en lekker gerecht dat bij dit seizoen en verschillende soorten vegetarisch eten past? Denk dan eens aan een van de onderstaande vormen van pastinaaksoep met kurkuma. Let op de variatiemogelijkheden!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Het is zomer en dat betekent dat je wat lichter kunt eten, bijvoorbeeld zomerse zonnige salades. Lekker makkelijk en vaak supersnel op tafel! En je kunt je salade zo vullend maken als je zelf wilt, hij hoeft echt niet alleen uit blaadjes sla te bestaan.

Zomerse zonnige salades vol gezonde voedingsstoffen

Bij het woord salade denk je waarschijnlijk automatisch aan sla en dat kan zeker een prima basis zijn van een salade. Maar het hoeft niet, er is meer mogelijk en vooral voor veel mannen en kinderen is dat vaak een verademing. Je kunt immers je salades altijd naar wens aanvullen met lekkere extra’s, zoals kip, kaas, eieren en granen zoals rijst, pasta of couscous. Daarmee maak je je salade voedzamer en kan het zelfs een maaltijdsalade zijn.

Salades werken verkoelend, dus je eet ze in de zomer

Als je wel veel sla of andere vormen van rauwkost gebruikt in je salade, werkt zo’n salade verkoelend in je lichaam. Oftewel: je wordt er iets kouder van. Voeding heeft namelijk een verwarmend, neutraal of verkoelend effect op je lijf. Je wordt bijvoorbeeld juist iets warmer van het eten van kaneel, wat je dus ook vaak in winterse recepten vindt. Daarom is een salade als hoofdgerecht vooral in de zomer een goed idee. Lekker verfrissend! 

Zomerse zonnige salades quote

Het effect van salades op je spijsvertering

Wat je ook kunt merken in de zomer, is dat je wat minder eetlust hebt door de warmte. Een salade is licht verteerbaar (afhankelijk van wat je erin stopt) waardoor hij in de zomer extra aantrekkelijk is. Dat geldt echter niet voor iedereen, want sommige darmen hebben juist moeite met het verteren van rauwkost. Dan ontstaat er een opgeblazen gevoel en soms zelfs buikpijn door de gasvorming. Een salade die uit weinig rauwkost bestaat, is dan beter.

Inspiratie voor zomerse zonnige salades

Nu je weet wat de voor- en nadelen van salades zijn, kun je de volgende richtlijnen gebruiken ter inspiratie. Maak een BASIS voor je salade van een slasoort of van een graansoort (zoals rijst). Vul die basis aan met een lekkere EIWITBRON zoals (vegan) kaas, eieren of noten en zaden. Voeg wat fijngesneden GROENTEN toe die er goed bij passen, hierin kun je volop variëren. Gebruik een lekkere DRESSING, bijvoorbeeld met pesto of maak er zelf een van olie met azijn of van yoghurt met bieslook. Je kunt ook nog allerlei dingen als TOPPING toevoegen, zoals fijngehakte nootjes of verse kruiden. Geniet ervan!

Wil je met ‘jouw groepje’ op een leuke manier meer leren over gezond eten? Dan is de workshop de gezonde voeding proeverij  misschien iets voor jou! 

Recept voor Salade met aardbei en munt

Zomerse zonnige salades receptSalades kun je met sla of met granen maken en met veel groenten, maar ook… met fruit! Zoals deze salade met aardbei en munt, een heerlijk verfrissende combinatie. Weer eens wat anders en het ziet er ook ontzettend vrolijk uit.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

In Japan zijn de mensen gek op gezond eten. Ze combineren de oude leren met moderne en verfijnde technieken. Eten moet er naast lekker ook mooi zijn, een lust voor de mond én het oog. Je leest er meer over in deze Japan special.

Voedingsstoffen behouden

Als je iets bakt of kookt, gaan er vaak meteen al een aantal voedingsstoffen verloren. Zeker als je lang bakt of kookt. In Japan zijn bereidingswijzen er vaak op gericht zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Bijvoorbeeld door het eten te stomen, zoals de rijst die Japanners dagelijks consumeren. Of door kort en op hoog vuur te verhitten, zoals bij het roerbakken van groenten het geval is. Ook in de ‘soep’ die ze eten blijven de voedingsstoffen in het water zitten. Misschien kun jij ook wat vaker op die manier je eten bereiden.

Veel glutenvrije ‘granen’

Een echte Japan special: de vele glutenvrije ‘granen’ die Japanners eten. Fijn voor gevoelige darmen! Naast rijst (al bij het ontbijt) gebruiken ze ook veel boekweit. Soba noedels bijvoorbeeld bestaan voor een groot deel of helemaal uit boekweitmeel. Ze zijn heel populair en je vindt ze in gerechten zoals ramen, maar ook in roerbakgerechten. Daarnaast kun je nog genieten van rijstnoedels, van die mooie glazige dunne (die je in Nederland in loempia’s vindt). Die zijn koud ook lekker en kun je eventueel frituren voor een knapperig effect.

Japan quote

Weinig voedselverspilling

Wist je dat sushi eten van oorsprong een manier was om geen voedsel te verspillen? Toen er nog geen koelkasten en vriezers bestonden, wilden de Japanners wél hun verse vis bewaren. Dat deden ze door de vis in rijst te wikkelen en te laten fermenteren. De rijst kreeg een lichtzure smaak en de vis bleef vers. Later verving azijn bij de rijst het fermentatieproces. Tegenwoordig is sushi ook in Japan iets kostbaars en iets wat je vooral eet bij bijzondere gelegenheden. Meestal ziet het er schitterend uit, als een soort kunstwerk.

Japan special: kunst op je bord

Japanners zijn meesters in ‘perfectioneren’. Als je in Japan een ambacht leert, zoals sushi chef, leerbewerker of wat dan ook, dan is je streven dat ambacht tot in de puntjes te beheersen. Zo’n ambacht wordt dan ook vaak tot de dood beoefend. Voor chefs in Japan hoort het bij het ambacht een maaltijd perfect ‘uit te balanceren’. En om eten bijzonder mooi te maken. Je krijgt er heel regelmatig een echt kunstwerk op je bord. Waar je van wilt genieten, dus langzaam, met veel aandacht opeten. Heel gezond!

Nog meer leren over gezond eten en bereidingswijzen? In het ‘In twee weken gezond voedingsschema’ vind je heel veel kennis EN 36 simpele recepten! Dus sla snel je slag, zeker voor dat vriendelijke prijsje!

Japan special gestoomde rolletjes met koolRecept voor Gestoomde rolletjes met kool

In Japan houden ze van stomen en dat is slim, want daardoor blijven er veel gezonde voedingsstoffen voor je lijf behouden. Stomen kan op verschillende manieren en met allerlei verschillende producten, dus je kunt er steeds weer een hele eigen draai aan geven. Net als bij deze gestoomde rolletjes met kool. Een lekker bijgerecht!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Ben jij ook zo gek op chocolade? Wat mij betreft, is het altijd wel tijd voor chocola la la la laaa! Als je steeds aan die behoefte zou toegeven, zou dat niet zo gezond voor je zijn… Tenzij je voor de meer verantwoorde choco lekkernijen gaat. En dat kan!

Suikers en toevoegingen in ‘gewone’ chocolade

De meeste ‘gewone’ chocolade zit vol toevoegingen en verschillende vormen van suiker. Als je daar (te) veel van eet, bestaat er o.a. een kans op extra dikke dijen. Lees maar eens goed het etiket: de meeste ‘gewone’ chocolade bestaat in 1einstantie uit suiker. En soms ook nog uit glucose- of fructosestroop, of er zijn andere zoetmiddelen toegevoegd, zoals maltitol. Niet zo fijn voor je darmen en de rest van je lijf. Gelukkig kan het ook anders!

Tijd voor chocola – cappuccino, maar dan anders

Deze ‘cappuccino’ maak je met chocolade en chocopasta naar keuze, waarbij het aan te raden is dat je voor zo puur en zo suikerarm mogelijk kiest. Je leest hier meer over waar je op kunt letten: choco loco. Gebruik er ongeveer 200 ml (plantaardige) melk, 35 gram chocolade en een eetlepel chocopasta voor. Warm ¾ van de melk op met blokjes chocolade erin en voeg de pasta toe als die blokjes gesmolten zijn. De overige melk kun je opschuimen zoals je dat bij een cappuccino zou doen en er bovenop scheppen. Geniet ervan!

Tijd voor chocola quote

Tijd voor chocola in je ‘vla’, oh ja

Ook in dit gerechtje gebruik je chocolade en chocopasta, dat maakt het snel en makkelijk. Je kunt dit ook als ontbijt eten, heel feestelijk! Dat geldt trouwens ook voor deze mousse. Doe 1 banaan (of 1 avocado), ongeveer 25 gram chocolade in stukjes en 2 eetlepels chocopasta in de blender. Schep het mengsel in een glas, scherp daar 2 eetlepels pindakaas op en giet er 50 gram (plantaardige) yoghurt overheen. Nu heb je drie lagen ‘vla’, een feest voor het oog!

Bonbons van dadel – met chocola

Dit is een supersnel te maken tussendoortje (of toetje), heel handig bij onverwacht bezoek. Je maakt er zoveel van als jij lekker vindt, het blijft namelijk ook lekker lang goed. Ontpit een paar dadels, maar houd ze wel heel en leg ze op bakpapier. Smelt een paar stukjes chocolade au bain-marie (of in de magnetron), zodat je dit makkelijk over je dadels kunt gieten. Garneer je ‘bonbons’ naar wens met fijn gehakte nootjes of kokosrasp en laat ze een half uurtje opstijven in de koelkast. Voila!

Op de receptenpagina vind je nog veel meer verantwoorde choco keuzes, zoals deze taart, deze reep en deze cake. Zo lang je voor de meer pure en suikerarme varianten kiest, kun je gezond genieten. En dan kan het best vaak tijd zijn voor chocola!

Krijg je geen genoeg van verantwoorde en makkelijke recepten? In het ‘In twee weken gezond voedingsschema’ vind je er meer dan 30, voor ontbijt, lunch en diner! Dus sla snel je slag, zeker voor dat vriendelijke prijsje!

tijd voor chocola - simpel te maken chocotruffelsRecept voor Simpel te maken chocotruffels

Als je bezoek krijgt of een bijzonder cadeautje voor iemand wilt maken, zijn deze simpel te maken chocotruffels een uitkomst! Door naast de kokoscrème wat smeuïge chocopasta toe te voegen, worden ze heerlijk romig. En je kunt ze zo mooi maken als je zelf wilt. Een heerlijk choco feest!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Misschien heb jij dit jaar het plan gezonder en duurzamer te gaan eten. Dat is goed voor jezelf en voor de wereld. De keuze voor biologisch is dan best logisch, maar soms ook prijzig. Daarom geef ik je dit keer tips over bio met een klein budget!

Goedkoop is duurkoop

Zoals voor zoveel dingen geldt, geldt ook voor voeding dat goedkope inkoop niet altijd beter is. Niet voor je lijf én niet voor je portemonnee. Zo biedt bijvoorbeeld goedkope niet biologische sla weinig voedingswaarde. Terwijl de iets duurdere biologische variant wel vol voedingswaarde zit. Beter voor je lijf en dus ook voor je portemonnee. Koop je immers liever een ‘leeg’ product voor een schijntje of iets waar je wél wat aan hebt voor iets meer?

Goedkoop is duurkoop anders bekeken

Bovendien kun je daar ook nog op een andere manier naar kijken. Die niet biologische sla is soms behoorlijk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dat vinden jouw lijf en het milieu geen feestje. Ze moeten keihard werken om de troep weer op te ruimen en dat kost energie. Terwijl dat bij de biologische variant niet zomaar mag. Wel bestrijden, maar op veel vriendelijkere manieren. Fijner voor je lijf en voor het milieu dus.

 

bio met een klein budget quote

Bio met een klein budget tip: groenteresten kweek

Als je mooie schone bio groente hebt gekocht, kun je daar meer dan één keer van genieten. Hergebruik is hip, hot and happening en kan bijvoorbeeld ook met jouw bio bosui. Daarvoor bewaar je het kontje (ongeveer 4 cm) en zet je dat met de worteltjes in een glaasje water. Zet het op een lichte plek en zorg regelmatig voor vers water. Al vrij snel groeien er extra worteltjes en een nieuwe stengel. Die stengel kun je weer eten en zo blijf je hergebruiken!

Bio met een klein budget tip: mislukkingen voeding

Ben je niet echt een keukenprins(es) en gaat er regelmatig wat mis in de keuken? Meestal kun je nog best wat doen met je mislukkingen. Heb je bijvoorbeeld de groenten laten aanbranden? Dan kun je dat deel er vaak prima afsnijden en de rest nog gebruiken. Heb je ze te lang laten koken? Voeg dan wat (verse) kruiden toe en maak er puree van. Ben je uitgeschoten met zout of kruiden? Met een scheutje (plantaardige) room of wat extra water los je soms al veel op. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips. Zoals eet uit het seizoen en lokaal, dat is altijd duurzamer en goedkoper. Of kook met kliekjes, zodat je geen voedsel (meer) verspilt. En kweek je bio groente, fruit en kruiden zelf. In al die gevallen betaal je niet de hoofdprijs en zorg je wel goed voor jezelf en de wereld. Veel succes en vooral ook plezier!

Heel veel tips over gezond en makkelijk (duurzaam) eten vind je in het ‘In twee weken gezond voedingsschema’. Degenen die het al gekocht en gebruikt hebben, geven aan vooral heel veel te hebben geleerd. Misschien wil jij dat ook, zeker voor dat vriendelijke prijsje!

bio met een klein budget rozijn en rode kool saladeRecept voor Rozijn en rode kool salade

Rode kool is een duurzame en gezonde keuze in het winterseizoen. Het groeit lokaal en zit bomvol voedingsstoffen die je nu heel goed kunt gebruiken. Met rozijnen maak je er deze lekkere rozijn en rode kool salade van; een ontzettend gezond bijgerecht én betaalbaar!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Door de koude en donkere winterse dagen kun je eerder last krijgen van een lage weerstand en sombere gevoelens. Soms zak je zelfs helemaal weg in een soort fysieke en mentale winterdip. Daarom gaat het artikel dit keer over de anti-winterdiptip top 3.

Sip snotteren onder de kerstboom

Vanaf de seizoenswissel in de herfst daalt bij veel mensen de weerstand en steekt verkoudheid de kop op. Alleen al daarom, omdat veel mensen om je heen ziek zijn, heb jij daar ook meer kans op. De seizoenswissel van de herfst naar de winter doet er vaak nog een schepje bovenop. Minder licht en meer kou zijn oorzaken van minder (buiten) bewegen en meer bankhangen. Alleen al dát is funest voor je weerstand.

Feestdagen stress en malaise

Daar komt bij dat niet iedereen even goed bestand is tegen de druk die de feestdagen met zich mee kunnen brengen. Misschien heb jij ook het gevoel dat je van alles ‘moet’ wat je eigenlijk niet ‘wilt’. Verplichtingen met familie en vrienden, financiële uitspattingen door alle cadeaus, een heel ander (slaap)ritme… Ook dat soort dingen kunnen bijdragen aan minder blije gevoelens, wat dan weer ‘een aanval’ is op je immuunsysteem. 

Anti-winterdiptip top 3 quote

Anti-winterdiptip top 3 – nummer 1

Om je weerstand wat beter op peil te houden, is buiten bewegen essentieel. Dat hoeft geen uren te duren, met een half uur per dag buitenlicht ben je ook al goed bezig. Dat komt doordat je buitenlicht nodig hebt voor je vitamine D productie. En dat buitenlicht heeft veel minder effect als het door een glazen raam bij jou terecht komt: je ‘moet’ dus echt naar buiten. Bewegen is sowieso goed voor je weerstand, dus ga bijvoorbeeld lekker wandelen.

Anti-winterdiptip top 3 – nummer 2 en 3

Bewaak daarnaast je balans en ontspan. Dat klinkt makkelijk gezegd, en dat kan het ook best zijn. :) Soms denk je dat je prima begrijpt wat ‘de anderen’ willen, zoals dagen vol met veel eten, maar misschien klopt die gedachte helemaal niet. Realiseer je dat ‘de anderen’ misschien ook liever wat meer rust in de tent (en in hun buik) hebben. Check bijvoorbeeld eerst wat de verwachtingen zijn, voordat je een copieus kerstdiner op tafel tovert. En durf ook te zeggen hoe jij het graag zou doen, met misschien liever een lichte lunch. Dit is maar een voorbeeld, het gaat erom dat je durft te benoemen wat bij jou past. Dat brengt je meer ontspanning en maakt je een leukere tafelgenoot. Ook héél goed voor je ontspanning: laat je social media eens een tijdje links liggen. Focus in plaats daarvan op de lieve mensen met wie je nu bent. Op echte verbinding, die je echt een goed gevoel geeft. Het is totaal niet belangrijk voor jouw welzijn om te weten wat je ‘online vrienden’ eten.

Natuurlijk kun je ook via je voeding werken aan je weerstand, aan gezonde darmen en daarmee aan je mentale welzijn. Omdat dat voor iedereen héél persoonlijk is, kun je daarvoor het beste het online voedingsadvies aanschaffen. Of cadeau geven!

Feestelijke snack wrap met vitamine DRecept voor Feestelijke snack met vitamine D

Vitamine D is fijn voor je weerstand en helaas kom je er moeilijker aan tijdens de wintermaanden. Vul het dus in ieder geval zoveel mogelijk aan via je voeding, bijvoorbeeld met deze feestelijke snack wrap met vitamine D

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Heb jij ook zo’n zin om lekker te gaan bakken in de herfst? Het koudere weer en de ‘kortere’ dagen zorgen daarvoor. Bovendien vraagt je lijf weer meer om ‘warm voer’, want dat is makkelijker voor je spijsvertering. Houd het gezond en bak herfstige hartige taarten!

Makkelijk en snel

Een hartige taart bakken hoeft niet moeilijk te zijn, het kan heel makkelijk en snel. Er is (ook glutenvrij) kant-en-klaar hartig taartdeeg te krijgen in de supermarkt. Dat is een iets meer bewerkt product dan wanneer je het zelf maakt, maar bespaart je tijd. 

Wil je toch je deeg graag zelf maken, kijk dan naar het recept voor hartig taartdeeg. 

Extra handig: je kunt (zowel je deeg als) je herfstige hartige taarten ook invriezen voor later.

Tips voor alle onderstaande taarten: zet je oven op 180 – 200 graden, bekleed je taartvorm met bakpapier en bak je deeg kort voor (5 a 10 minuten) voordat je de vulling toevoegt. Al je klein gesneden groenten even voorkoken en/of voorbakken verkort je ovenbaktijd tot 35 – 40 minuten. Klop de ingrediënten voor het ‘romige deel’ los voordat je ze bij de groenten voegt. Voeg eventueel bij het ‘romige deel’ of op het laatste moment geraspte kaas toe.

Herfstige hartige taart tip 1: met pompoen

Pompoen maakt elk gerecht meteen herfstig en is ontzettend gezond. Zeker gecombineerd met prei, omdat prei vol zit met natuurlijke ‘antibiotica’. Deze hartige taart tip is dus top voor je weerstand. Je kunt met allerlei groenten lekker zelf proberen en variëren, maar combineer in ieder geval 1 (fles)pompoen en 2 stuks prei. Ook lekker met een extra ui.

Voor ‘het romige’ deel maak je een mix van 200 ml kokosmelk en 4 eieren. Naar smaak kun je kruiden met een eetlepel currypasta, of een combi van zwarte peper, zout, tijm en rozemarijn. Peterselie en bieslook passen hier ook goed bij. 

quote hartige taart

Herfstige hartige taart tip 2: met noten

In de herfst barst het van de noten. Heel handig voor de beestjes die noten verzamelen voor de winter én voor deze hartige taart met noten. In combinatie met de knolselderij die vol vezels en vitaminen zit is dit een weldaad voor o.a. je darmen. Als je geen liefhebber bent van knolselderij, kun je voor een grote pastinaak kiezen. Combineer met 1 courgette en gebruik minimaal 100 gram (wal)noten.

Het ‘romige deel’ maak je met 200 ml. volvette yoghurt en 2 eieren. De smaak van deze taart maak je optimaal met iets zoals een scheutje balsamicoazijn, wat rozemarijn, peper en zout en eventueel wat mosterd.

Herfstige hartige taart tip 3: met paddenstoelen

Er is niks zo herfstig als een paddenstoel, al schoten ze dit jaar door de vele zomerregen wel al wat eerder uit de grond. Ze zitten vol gezonde stoffen, net als de venkelknollen, die óók een echte oppepper voor je gezondheid zijn. Gebruik 2 venkelknollen en 500 gram paddenstoelen. Een paar sjalotjes toevoegen kan lekker zijn. Is venkel niet ‘jouw ding’, dan kun je variëren met een grote prei.

Meng voor het ‘romige deel’ 4 eieren met 200 ml volle kwark. Voor extra smaak kun je werken met dragon, peterselie en dille. Ook lekker om eventueel toe te voegen zijn tijm en rozemarijn.

 

Loopt het water jou nu ook al in de mond? Ga dan lekker aan de slag met deze herfstige hartige taarten en blijf gezond!

Ben je benieuwd naar meer gezonde recepten die jouw weerstand boosten? Met de zuur-base kuur krijg je er 10 van me die precies bij jou passen. Makkelijk, snel en je bent in 2 weken klaar met de hele kuur. Waar wacht je nog op?

Recept voor Hartig taartdeeg

Herfstige hartige taarten taartdeegHartig taartdeeg maak je vrij snel en makkelijk zelf, ook glutenvrij hartig taartdeeg. Je kunt er een beetje in variëren, dus gebruik dit basisrecept echt als basis en probeer zelf wat uit. Bijvoorbeeld met verschillende kruiden die je toevoegt aan het deeg.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Veel voeding uit de supermarkt zit (te) vol met ongezonde smaakmakers, zoals zout en suiker. Terwijl je heel makkelijk zelf je voeding smakelijk kunt maken. Namelijk door kruiden als smaakmaker te gebruiken. Duurzaam, gezond en lekker!

Kruidenpotjes, blikjes en zakjes

Koken met potjes en pakjes: dat doe jij al lang niet meer, toch? Dus als ik nu jouw keukenkastje opentrek, vind ik daar heus geen potjes met samengestelde kruiden. En ook geen pastasaus en currypasta, geen soep in blik, et cetera Als je je nu achter de oren begint te krabben, ben je echt niet de enige. Iedereen gebruikt af en toe wel eens iets ‘kant-en-klaars’.

Het probleem van de stiekeme smaakmakers

Hoewel er al veel meer aandacht voor is, is er nog altijd het probleem van de stiekeme smaakmakers in die potjes en pakjes. Je leest bijvoorbeeld voorop ‘zonder suiker’, maar achterop (bij de ingrediëntenlijst) ‘glucose-fructose-siroop’. Dat is dus wel degelijk een vorm van suiker, maar met een stiekeme andere naam. Zonder kennis van al die benamingen, eet je dus al snel per ongeluk allerlei ongezonde smaakmakers.

kruiden als smaakmaker quote

Koken zonder potjes en pakjes

De oplossing daarvoor is gelukkig simpel, namelijk koken zonder potjes en pakjes. Dus zelf je soepen en sauzen maken en zelf je kruiden samenstellen. Of bij mij een lesje etiketleer volgen, dat kan ook natuurlijk ;p want niet alles is even eng en ongezond. Misschien vind je het lastig om zelf met kruiden aan de slag te gaan. Terwijl kruiden als smaakmaker gebruiken je meest gezonde en duurzame keuze is. Ze zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten én prikkelen je zintuigen. Bovendien kun je ze zelf kweken.

Zelf kruiden als smaakmaker gebruiken

Er zijn ontzettend veel kruiden (en specerijen). Dus vanwege dit seizoen en om het overzichtelijk te houden, focus ik op een paar leuke die je nu zelf in de tuin kunt hebben.

Peterselie is voor veel toepassingen geschikt en je gebruikt het bij voorkeur vers. Voeg het dus pas op het laatst toe. Lekker bij groente- en granengerechten, vis en peulvruchten. Klassiek bij wortels, minder bekend in een smoothie. Het helpt koolhydraten te verteren.

Munt gebruik je ook bij voorkeur vers, dus voeg je ook zo laat mogelijk toe. Het smaakt heerlijk in (zomerse) salades en je kunt het goed toepassen in gerechten met peulvruchten. Ook geschikt om thee en andere drankjes van te maken én te gebruiken in gebak.

Bieslook is een van mijn favorieten, vanwege de schitterende eetbare paarse bloemen (als je niet álles afknipt). Zo leuk in je salade! Ook bieslook gebruik je zo vers mogelijk, al geurt het wel extra sterk als je het héél kort roerbakt. Lekker bij (bbq)groenten, in de puree en bij ei.

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer, zoals tijm, knoflook en basilicum en hebben ze allemaal prachtige smaken en eigenschappen. Dus varieer en leer door te doen en te proeven wat bij jou past en wat jij lekker vindt.

Vind je het toch nog een beetje lastig om zelf met kruiden te werken? In het ‘in 2 weken gezond voedingsschema’ heb ik alles al voor je uitgezocht. Lekker makkelijk!  Er staan wel 36 verschillende recepten in, die je in 30 minuten op tafel zet, simpel en snel. Eet smakelijk!

Recept voor Kruidensalade vol vitaminen

kruiden als smaakmaker gebruiken receptVerse kruiden aan je gerecht toevoegen als smaakmaker en vitaminebom is een goed idee. Met slechts een klein takje kom je er dan echter niet altijd, dus wil je meer gebruiken. Zoals in deze kruidensalade vol vitaminen, waaraan je echt lekker veel peterselie toevoegt.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De