Met de lente voor de deur wil je je graag fris, fruitig en vol energie voelen. Maar dat dan wel graag snel, simpel en makkelijk, als het even kan. En dat kan… Door kiemen te gebruiken in je voeding, want dat zijn echte krachtpatsers!
Waarom zijn kiemen zo gezond?
Kiemen, zoals alfalfa of broccolikiemen, zijn de kleine plantjes die uit zaden komen en die dus boordevol groeikracht zitten. Door dit ontkiemen, wordt het zaad ook als het ware ‘voorverteerd’ en dat is fijn voor je spijsvertering. Je kunt dan de vitaminen en mineralen uit je voeding beter opnemen. Mede omdat kiemen sommige anti-nutriënten in je voeding, zoals fytinezuur, helpen afbreken. Met deze krachtpatsers geef je jezelf dus een flinke gezondheidsboost.
Waar haal je ze vandaan?
Je kunt kiemen gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf kweken. Misschien herinner je je dat nog van de basisschool of de biologieles. In een glazen pot, met wat licht, vocht en warmte, zie je al snel worteltjes en blaadjes komen. Linzen en alfalfa groeien heel makkelijk, dus daar zou je mee kunnen beginnen. Broccolikiemen zijn ook de moeite waard, vanwege hun grote hoeveelheid antioxidanten.
Extra voordelen van deze krachtpatsers
De hoeveelheid enzymen, vitaminen, mineralen en antioxidanten in kiemen zijn fijn voor je energieniveau én voor je immuunsysteem. En dat is nog niet alles. Om kiemen te gebruiken hoef je niks te koken, bakken of snijden. Even spoelen (of soms heel even blancheren) en je voegt ze zo toe aan je salade, op je brood, in een smoothie of in een omelet. Gezond eten op zijn simpelst!
Tips rond het gebruik van kiemen
- Begin met kiemen die je al kent en lekker vindt. Denk aan een handje alfalfa op je brood met humus of een handje broccolikiemen door je salade. Sommige kiemen smaken pittig, bijvoorbeeld radijskiemen, sommige mild, zoals taugé.
- Gebruik kiemen om je gezondheid op een specifieke manier te boosten. Broccolikiemen bijvoorbeeld zijn rijk aan sulforafaan, goed voor de bescherming van je cellen. In fenegriekkiemen zit veel SAM-e, goed voor je hart, bloed en vaatstelsel.
- Soms kun je bepaalde peulvruchten en granen niet makkelijk verteren, maar hun kiemen wel. Dan heb je toch de voordelen van de eiwitten en vezels te pakken en minder last van de nadelen (zoals gasvorming).
De lente is een mooi moment voor een frisse, gezonde start. Met kiemen help je je lijf, dus geef deze kleine krachtpatsers snel een plek in je eetpatroon!
Wil je meer leren over je krachtpatsers in je voeding? Dan is de workshop ‘vol energie de dag beginnen’ misschien iets voor jou en ‘je team’!
Recept voor Bowl met quinoa en kiemen
Voor een gezond en kleurig gerecht vol krachtpatsers zoals kiemen, heb ik een leuk recept voor je. Deze bowl met quinoa en kiemen staat snel op tafel, ziet er prachtig uit en is supergezond. Precies wat je zoekt in de lente!
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!
Over mij

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De