Recepten

Voor een gezond en kleurig gerecht vol krachtpatsers zoals kiemen, heb ik een leuk recept voor je. Deze bowl met quinoa en kiemen staat snel op tafel, ziet er prachtig uit en is supergezond. Precies wat je zoekt in de lente!

Krachtpatsers voor je immuunsysteem

Bij elke seizoenswissel kan je lijf wel wat extra kracht gebruiken. De natuur om je heen verandert en je mag je immuunsysteem best even een boost geven. Zodat je bijvoorbeeld beter bestand bent tegen pollen in de lucht.
Veel groenten eten helpt daarbij, maar zeker ook kiemen eten. Boordevol vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten. Echt een feestje voor je lichaam en snel en makkelijk toe te voegen aan je voeding!

 

bowl met quinoa en kiemen

Variatietips en overige tips

  • Voor nog meer kleur kun je (gekookte of rauwe) blokjes biet toevoegen. In plaats van de wortel of gewoon lekker erbij.
  • Met de kiemen kun je oneindig variëren, dus gebruik eens linzenkiemen of taugé in plaats van alfalfa. Andere kiemen kunnen ook, proef vooral wat je lekker vindt.
  • Als je vlees en/of vis eet, kun je de feta vervangen door gebakken kip, garnalen of gerookte zalm, of wat jij wilt.
  • Ben je geen fan van quinoa of heb je het niet in huis, dan kun je prima uit de voeten met volkoren basmatirijst of zilvervliesrijst. Doe ook eens gek en maak de bowl met noodles!
  • Afgekoeld kun je de bowl meenemen als heerlijk gezond lunchgerecht.

Ingrediënten bowl met quinoa en kiemen

voor 2 personen, kies bij voorkeur voor biologisch

  • quinoa (100 gram)
  • ei (2 stuks)
  • wortel (200 gram)
  • rode paprika (1 stuk)
  • feta (200 gram, vegan optie: tofu)
  • alfalfa (40 gram)
  • balsamicoazijn (een eetlepel)
  • olijfolie (extra vierge, een eetlepel)
  • komijnpoeder (een theelepel)
  • optioneel: noten en/of zaden (voor extra knapperigheid en eiwitten)
  • optioneel: munt en/of peterselie (naar smaak, vers ‘t lekkerst)

Bereidingswijze van de bowl met quinoa en kiemen

  1. Kook allereerst de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Zet apart (en laat afkoelen) zodra het gekookt is. Kook ondertussen ook de eieren zoals jij dat lekker vindt.
  2. In de tussentijd was je de wortels en paprika (als je rauwkost slecht verteert, kun je de wortels kort koken). Verwijder eventuele slechte plekjes en de zaadlijsten van de paprika en snijd klein. De paprika kan in kleine blokjes of in reepjes, kies wat jij leuk vindt voor je bowl.
  3. Snijd ook de feta in blokjes. Pel de eieren en snijd die in plakjes. Maak je bowl op zoals jij dat mooi vindt (alles door elkaar of in aparte compartimenten). Verdeel de alfalfa er overheen.
  4. Nu hoef je alleen nog azijn, olie en komijnpoeder door elkaar te husselen en erover te sprenkelen en voila!

Voeg eventueel nog wat (gebroken) noten en zaden toe. Mocht je ook de (gewassen en fijngesneden) verse kruiden toe willen voegen, doe dat dan als laatste, anders verleppen ze al snel en dat maakt je bowl minder kleurig.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Wil je een feestelijke maaltijd serveren, maar geen uren in de keuken staan? Deze mediterrane vega stoofschotel kun je op de slow cooking manier bereiden. Ontzettend smaakvol, makkelijk te maken en heerlijk gezond.

Slow cooking voor een ontspannen gevoel

Een van de grote voordelen van slow cooking is dat je na de 1e minuten werk niets anders meer hoeft te doen dan wachten. Dus dan kun je lekker aan de slag met andere dingen, wat ideaal is als je het verder druk hebt.
Het andere grote voordeel is dat de smaken door de langzame garing zo goed intrekken. Je krijgt dus een diepe, volle smaak zonder veel extra werk. Zeker bij dit gerecht met bijzondere smaakmakers wordt dat echt genieten.

 

mediterrane vega stoofschotel bereiden

 

Variatietips en overige tips

– Je maakt van dit gerecht een hoofdgerecht door er bijvoorbeeld couscous, zilvervliesrijst of (nog dampend) versgebakken brood bij te serveren.
– Als je wat zuivel wilt toevoegen, kun je er een paar eetlepels Griekse yoghurt bij serveren of verkruimelde feta erover strooien.
– Deze mediterrane vega stoofschotel is koud ook lekker. Dus bewaar eventuele restjes voor de volgende dag, voor een gevuld ontbijt of een snelle lunch.
– Je bereidt dit gerecht het makkelijkst met een Wonderbag, maar het kan ook met een dekbed of (handdoeken en) een koelbox. Tip: Google ‘koken met de hooimadam’ :)

Ingrediënten mediterrane vega stoofschotel

voor 2 personen, kies bij voorkeur voor biologisch

  • sjalotje (1 stuk, of kies voor een klein uitgevallen witte of rode ui)
  • knoflook (2 teentjes)
  • wortel (1 flinke)
  • aubergine (1 stuk)
  • rode paprika (1 stuk, een puntpaprika kan ook)
  • olijfolie (extra vierge)
  • groentebouillon (50 ml, van een blokje zonder gistextract of zelfgemaakt)
  • kidneybonen (200 gram na het uitlekken, andere peulvruchten kunnen ook)
  • tomatenpuree (een theelepel)
  • tomatenblokjes (200 gram, uit blik of zelf maken)
  • kruidenmix, bv. Mexicaans (ongeveer 3 theelepels) of zelf maken
    • paprikapoeder (2 delen), komijnpoeder (1 deel), oregano (1 deel)
    • tip: tijm en rozemarijn smaken ook goed bij dit gerecht (een snufje)
  • zout en peper (naar smaak)
  • optioneel: olijven zonder pit, kappertjes of zongedroogde tomaat (fijngesneden, 50 gram)
  • optioneel: verse basilicum, koriander of peterselie (fijngehakt, naar smaak, ter garnering)

Bereidingswijze van mediterrane vega stoofschotel

Let op: 2 uur wachttijd!

  1.  Pel allereerst het sjalotje en de knoflook en hak deze fijn. Was (en droog) de wortel, aubergine en rode paprika en snijd deze in fijne stukjes.
  2. Verhit ondertussen op middelhoog vuur een grote pan, die in je Wonderbag (of koelbox) past (of die je in je dekbed gaat wikkelen). Zorg ook alvast voor een deksel voor de pan.
  3. Voeg een scheut olijfolie toe en bak eerst de fijngehakte sjalot en knoflook glazig. Daarna voeg je de overige groenten toe, die bak je ongeveer 6 minuten, tot ze wat zachter zijn.
  4. Giet vervolgens de bouillon erbij en voeg ook de overige ingrediënten toe, behalve de optionele. Breng alles met het deksel op de pan aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken. Haal het deksel niet meer van de pan af.
  5. Plaats de pan in de Wonderbag (of koelbox, of dekbed / dikke dekens) en laat hem daar minimaal 2 uur staan.
  6. Haal de pan weer tevoorschijn en roer eventueel de olijven erdoor. Garneer als je dat wilt met de verse kruiden en geniet!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Zoek je een makkelijk (vooraf) te maken en lekker gerecht dat bij dit seizoen en verschillende soorten vegetarisch eten past? Denk dan eens aan een van de onderstaande vormen van pastinaaksoep met kurkuma. Let op de variatiemogelijkheden!

De vele voordelen van pastinaak en kurkuma

Pastinaak is nu heerlijk vers en goed te betalen, want je eet ‘lokaal’ en uit dit seizoen. De kurkuma is goed voor je immuunsysteem, altijd handig in de herfst. Ook helpt het je spijsvertering, wat weer fijn is voor je darmen. Bovendien geeft het je soep een prachtige kleur en het oog wil ook wat!

 

kurkuma uit pastinaaksoep met kurkuma

Variatietips en overige tips

De versie die hieronder staat, is geschikt voor veganisten. Met een broodje humus of notenpasta erbij heb je een lekkere lunch. Een flinke portie rijst en bonen / zaden o.i.d. erbij kan ook, dan kun je er zelfs een dinergerecht van maken. Aan alle varianten kun je ook wat stukjes fruit zoals appel toevoegen, voor wat extra zoet (aan het einde van de kooktijd).

Voor de andere soorten vegetarisch zijn deze extra’s mogelijk:
– de pescotariër kan bv. zalm op zijn brood / bij de rijst serveren
– de ovo-vegetariër kan bv. een  gebakken of gekookt ei toevoegen (brood en rijst)
– de lacto-vegetariër kiest bv. voor zachte kaas op het brood of bij de rijst
– de pollotariër kan bv. (filet van) kip, eend of kalkoen toevoegen (brood en rijst)

Als je niet van pastinaak houdt, kun je ook voor knolselderij kiezen. In kruiden en specerijen kun je ook variëren, gebruik bv. kruidnagel (poeder) i.p.v. kaneel of kies voor de garam massala kruidenmix. Kurkuma wordt beter opneembaar i.c.m. peper. Zelf ben ik fan van het gemak van kurkumapoeder t.o.v. verse kurkuma (dat geeft erg af), maar ga gerust je gang! :)

Ingrediënten pastinaaksoep met kurkuma

voor 2 personen

  • pastinaak (250 gram)
  • bosui (een klein bosje)
  • knoflook (1 teentje)
  • kokosvet (1 eetlepel, kies extra vergine als je van kokossmaak houdt)
  • olijfolie (1 eetlepel)
  • kurkumapoeder (een halve eetlepel, of 1 cm verse kurkuma, geraspt)
  • kaneel (poeder, 1 theelepel)
  • komijn (poeder, 1 theelepel)
  • nootmuskaat (poeder, 1 theelepel)
  • groentebouillon (500 ml)
  • peper en zout (naar smaak)
  • optioneel: gemberpoeder (twee theelepels, of 1 cm verse gember, geraspt)
  • optioneel: kardemom (poeder, een theelepel)
  • optioneel: korianderzaad (gemalen, een theelepel)
  • optioneel: korianderblaadjes (vers, klein gescheurd, naar smaak) ter garnering
  • optioneel: amandelen (fijn gehakt, naar smaak) ter garnering

Ook nodig: staafmixer, blender of keukenmachine.

Bereidingswijze van pastinaaksoep met kurkuma

  1.  Was allereerst de pastinaak grondig (een biologische hoef je niet te schillen, snijd slechte stukjes weg), was ook de bosui en schil de knoflook. Snijd de pastinaak in kleine stukjes, de bosui in mooie ringetjes en pers de knoflook.
  2. Verhit in een grote (soep)pan het vet en de olie en bak eerst kort je ui en knoflook. Voeg alvast je specerijen toe en als alles heerlijk geurt, ook de stukjes pastinaak. Laat het een minuutje bakken, let op dat er niets aanbrandt.
  3. Schenk vervolgens je bouillon erbij en laat alles ongeveer 20 minuten koken, tot je pastinaak mooi zacht is geworden. Gebruik nu je staafmixer om de soep te pureren (als je een blender of keukenmachine gebruikt, is het meestal belangrijk de soep eerst te laten afkoelen). Voeg eventueel extra kruiden of peper en zout toe naar smaak. Garneer naar wens.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Salades kun je met sla of met granen maken en met veel groenten, maar ook… met fruit! Zoals deze salade met aardbei en munt, een heerlijk verfrissende combinatie. Weer eens wat anders en het ziet er ook ontzettend vrolijk uit.

Warm weer, koel voer

Zodra de zon in de zomer lekker warm is, groeien de planten die daar goed tegen kunnen. En die daardoor ook meestal een verkoelend effect op je lijf hebben. Zo slim heeft de natuur dat geregeld. Dat verkoelende effect geldt zeker ook voor munt, wat niet voor niets in warme landen vaak in de thee wordt gedronken. Lekker verfrissend, net als in deze salade.

Salade met aardbei en munt tussenVariatietips en overige tips

  • Sommige mensen kunnen niet goed tegen aardbeien. Als dat voor jou ook geldt, kun je ander fruit proberen, zoals frambozen of bramen. Ook meloen smaakt lekker in deze combinatie.
  • De sla in dit recept kun je vervangen door een andere sla, zoals rucola (extra pittig) of jonge bladsla (juist heel zacht van smaak).
  • Ook met de kruiden kun je variëren. Gebruik bijvoorbeeld een keer basilicum in plaats van munt voor een hele andere smaak.
  • Je eiwitbron kun je aanpassen naar een ander soort (vegan) kaas, of naar een lekkere mix van noten, zaden en pitten.
  • Wil je de salade wat meer voedzaam maken, bijvoorbeeld om het als lunchgerecht te eten, dan is quinoa een fijne toevoeging. Ook kun je eventueel heel fijngesneden venkel en/of plakjes avocado toevoegen.

Ingrediënten salade met aardbei en munt

voor 2 personen

  • veldsla (40 gram, bij voorkeur biologisch)
  • aardbeien (200 gram, bij voorkeur biologisch)
  • munt (8 gram, bij voorkeur biologisch)
  • geitenkaas (80 gram)
  • balsamicoazijn (2 eetlepels)
  • olijfolie (1 eetlepel)
  • honing (een halve eetlepel)
  • optioneel: peper (naar smaak)

Bereidingswijze van salade met aardbei en munt

  1. Was en droog allereerst de veldsla en verwijder eventueel de kleine worteltjes (je kunt ze ook opeten). Doe dit ook met de aardbeien: wassen, drogen en eventueel de kroontjes verwijderen (ook die kun je overigens eten). Was en droog ook de munt alvast.
  2. Halveer de aardbeien en meng ze door de sla. Verkruimel daarna de geitenkaas en meng deze kaaskruimels er ook door.
  3. Maak een lekkere dressing van azijn, olie en honing en besprenkel daar je salade mee. Snijd de munt fijn en verdeel die over de salade. Eet smakelijk!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

In Japan houden ze van stomen en dat is slim, want daardoor blijven er veel gezonde voedingsstoffen voor je lijf behouden. Stomen kan op verschillende manieren en met allerlei verschillende producten, dus je kunt er steeds weer een hele eigen draai aan geven. Net als bij deze gestoomde rolletjes met kool. Een lekker bijgerecht!

Vel van kool in plaats van rijstvel

Vaak is het makkelijk en snel om te stomen in een rijstvel… maar het kan ook anders. Deze gestoomde rolletjes met kool maak je met een vel van kool, waardoor je meteen extra groenten eet. En groenten eet je nooit te veel, dus dat is een bijkomend voordeel. Bovendien ziet het er leuk uit, gezellig groen.

Variatietips en overige tips

Omdat je allerlei producten kunt gebruiken om te stomen, kun je met dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met:

  • andere koolsoorten, zoals witte kool, paksoi of Chinese kool
  • kipgehakt als je niet vegetarisch eet; stoom dan ongeveer 20 minuten
  • andere kruiden en specerijen, voeg bijvoorbeeld chilipeper toe voor extra pit
  • wortel of pastinaak in plaats van zoete aardappel

Maak er eventueel een makkelijk mee te nemen lunchgerecht of zelfs een hoofdgerecht van door je hoeveelheden aan te passen.

gestoomde rolletjes met kool mini

Ingrediënten voor gestoomde rolletjes met kool

voor 2 personen

  • zoete aardappel (een halve, of 1 kleintje)
  • gember (ongeveer 2 cm)
  • limoen (biologisch, 1 theelepel rasp)
  • met soja gemarineerde tofu (150 gram, eventueel zelf marineren, in stukjes)
  • ei (1 stuk)
  • paneermeel of (zelfgemaakt) broodkruim (ongeveer een eetlepel)
  • gemalen sereh (citroengras, een theelepel)
  • zout en peper (naar smaak)
  • kool met stevige bladeren, zoals spitskool (bij voorkeur biologisch, 4 bladeren)
  • koriander of platte peterselie (naar smaak)
  • sesamzaad (een theelepel)

Ook handig: een stoompan, een stoommandje, of anders een stalen vergiet.

Bereidingswijze van gestoomde rolletjes met kool

  1. Schil en rasp allereerst de zoete aardappel en de gember. Was en droog de limoen en rasp ook deze, al hoef je misschien maar de helft van de limoen te gebruiken. Bewaar al je restjes in de koelkast voor een ander gerecht zoals een soep of een smoothie.
  2. Meng vervolgens al je rasp met de stukjes tofu, ei, broodkruim en sereh goed door elkaar. Dit is de vulling voor je koolbladeren. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  3. Blancheer daarna kort de koolbladeren, bijvoorbeeld in een ruime kom met kokend water of met je Quooker, als je die hebt. Als je ze daarna koud afspoelt en opdroogt, zijn ze soepel geworden en kun je ze goed vouwen. Bedek ze met je vulling en rol de boel ‘strak’ op. Doe er eventueel een prikkertje in om alles goed op zijn plek te houden.
  4. Stoom je pakketjes in je stoompan of stoommandje in ongeveer 15 minuten gaar. Als je geen stoompan of stoommandje hebt, werkt een ruime pan kokend water met een groot RVS vergiet waar je het deksel van de pan op kunt leggen ook prima. Garneer ze als laatste met je (gewassen en fijn gehakte) koriander of peterselie en het sesamzaad.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Als je bezoek krijgt of een bijzonder cadeautje voor iemand wilt maken, zijn deze simpel te maken chocotruffels een uitkomst! Door naast de kokoscrème wat smeuïge chocopasta toe te voegen, worden ze heerlijk romig. En je kunt ze zo mooi maken als je zelf wilt. Een heerlijk choco feest!

Maak een verantwoorde keuze

Niet alle chocolade is ongezond. Als je let op de manier van zoeten, kun je gezond genieten van chocolade. Natuurlijk wel met mate, maar het is fijn dat je het niet helemaal links hoeft te laten liggen als je op je voeding let. Rauwe cacao heeft zelfs veel gezondheidsvoordelen!

Variatietips en overige tips

Je las al dat je deze chocotruffels zo mooi kunt maken als je zelf wilt. Dat trucje zit ‘m in de toppings. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • fijngehakte nootjes of zaden en pitten
  • kokosrasp
  • cacaonibs en/of cacaopoeder
  • fijngehakt gedroogd fruit

simpel te maken chocotruffels tussen

Ingrediënten voor simpel te maken chocotruffels

voor 2 personen

  • kokoscrème (125 ml)
  • chocolade in stukjes (150 gram)
  • chocopasta (2 eetlepels)
  • roomboter (1 eetlepel, vegan optie: kokosvet)
  • toppings naar keuze

Bereidingswijze van simpel te maken chocotruffels

  1. Breng allereerst de kokoscrème in een pannetje aan de kook. Meng dan 100 gram van de (stukjes) chocolade en de chocopasta erdoor. Laat dit mengsel opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur).
  2. Leg een vel bakpapier klaar. Schep uit het stijve mengsel balletjes met een lepel (of draai er met je handen mooie balletjes van) en leg die op het papier.
  3. Smelt vervolgens au bain-marie (of in de magnetron) de overige 50 gram van de (stukjes) chocolade met de roomboter erdoor. Giet dit over de balletjes (of haal met een lepel de balletjes erdoor). Garneer eventueel met je toppings naar keuze.
  4. Laat de truffels afkoelen en… geniet!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Rode kool is een duurzame en gezonde keuze in het winterseizoen. Het groeit lokaal en zit bomvol voedingsstoffen die je nu heel goed kunt gebruiken. Met rozijnen maak je er deze lekkere rozijn en rode kool salade van; een ontzettend gezond bijgerecht én betaalbaar!

Niet duur, wel duurzaam

Kool eten is in de winter altijd een goede keuze. Kolen komen immers uit eigen land en groeien juist goed in de winter, dus hebben ze een hoge voedingswaarde. Je kunt veel koolgerechten maken met dure gedroogde (superfood) bessen. Met simpele rozijnen is het echter vaak ook lekker. Kies wel voor bio rozijnen, zodat je minder bestrijdingsmiddelen binnen krijgt.

Variatietips en overige tips

  • Als jij gevoelige darmen hebt en rauwe kool niet goed verdraagt, is het een idee die even te blancheren of te stomen voor gebruik. Dat maakt hem beter verteerbaar.
  • Houd je niet van rode kool, maar wel van witte kool of andere kool? Ga je gang! Het is jouw gerecht, je mag er dus creatief mee omgaan.
  • Qua kruiden kun je altijd variëren. Probeer je variatie dan eerst uit met een kleine portie andere kruiden en proef, zodat je weet wat voor smaak je creëert.
  • Probeer ook eens wat ander vers fruit, zoals een appel in plaats van een peer. En voeg gerust een eiwitbron zoals (vegan) kaas en/of noten toe.
  • Dit is bedoeld als een bijgerecht bij iets warms, zodat je niet teveel afkoelt. Is het wat veel? Bewaar wat je overhoudt in een afgesloten bakje in de koelkast. Lekker voor later!

rozijn en rode kool salade extra

Ingrediënten voor rozijn en rode kool salade

voor 2 personen

  • rode kool (ongeveer een kwart, bij voorkeur biologisch)
  • peer (1 stuk, bij voorkeur biologisch)
  • bosui of bieslook (optioneel, naar smaak, biologisch)
  • zout (een snuf)
  • rozijnen (een handje of meer naar smaak, bij voorkeur biologisch)
  • limoen (1 stuk, biologisch)
  • honing (een eetlepel)
  • dille (gedroogd: een eetlepel, vers en fijngesneden: 2 eetlepels, kies dan biologisch)
  • peper (naar smaak)
  • kaneel (optioneel, naar smaak, begin met een klein snufje)

Bereidingswijze van rozijn en rode kool salade

  1. Was en droog allereerst de rode kool, de peer en de bosui of bieslook. Een biologische peer hoef je niet te schillen en de schil is extra voedzaam, dus ‘tel uit je winst’! Snijd de kool in dunne reepjes (of rasp hem of gebruik een keukenmachine) en de peer alvast in dunne schijven of kleine blokjes. De bosui of bieslook hak je ook alvast fijn.
  2. Meng de reepjes kool met een snuf zout en kneus de kool, zodat die beter verteerbaar wordt. Het zorgt ook voor iets makkelijker kauwen. Gebruik dus gerust wat geweld en hussel en knijp lekker door tot de kool wat ‘zachter’ wordt. Doe vervolgens de peer en bosui of bieslook erbij. Voeg nu ook de rozijnen toe en meng je alles goed door elkaar.
  3. Voor een dressing en een extra ‘zuurtje’ pers je de limoen uit. (Als je een biologische gebruikt, kun je ook wat van de schil raspen en later toevoegen aan het gerecht). Meng het sap met de honing en dille. Als de honing te ‘vast’ is kun je hem meer vloeibaar maken door hem kort in een pannetje te verwarmen. Voeg peper toe naar jouw smaak. Optioneel kan een snuf kaneel ook nog lekker zijn.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Vitamine D is fijn voor je weerstand en helaas kom je er moeilijker aan tijdens de herfst- en wintermaanden. Vul het dus in ieder geval zoveel mogelijk aan via je voeding, bijvoorbeeld met deze feestelijke snack wrap met vitamine D.

Vitamine D in je voeding

Als je vegetarisch of veganistisch eet, is het een extra uitdaging om via je voeding aan voldoende vitamine D te komen. Dat zit namelijk in hoge doseringen voornamelijk in vette vis. Eieren en paddenstoelen bevatten ook vitamine D, maar veel minder en ook veel minder makkelijk opneembaar. Wees je daar bewust van en kies eventueel voor supplementen. Dit recept voor een feestelijke snack wrap met vitamine D bevat dus ook wat lagere doseringen. Het is wel erg lekker en heel leuk voor de feestdagen!

Variatietips en overige tips

-Er zijn allerlei vegan varianten op (room)kaas te krijgen tegenwoordig, dus sla je slag als je liever geen echte (room)kaas gebruikt.
-Wraps zijn er in verschillende soorten en maten; uiteraard is volkoren beter voor je dan niet volkoren. De varianten met groenten bevatten vaak vrij weinig groenten en zijn meestal niet volkoren, dus lees goed het etiket voor je je keuze maakt.
-Voor de glutenvrije eter zijn er ook glutenvrije wraps te krijgen. Zelf wraps maken of een slablad gebruiken als wrap is ook een leuke optie :)
-Eet je wel vis, dan is (biologische) gerookte zalm een heerlijke toevoeging. Avocado kan ook nog een lekker extraatje zijn.
-Je kunt de wraps in kleine stukjes snijden. Met vrolijke prikkers erin zijn die goed te gebruiken als amuse of snack, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.

feestelijke snack wrap met vitamine D tussenfoto

Ingrediënten voor feestelijke snack wrap met vitamine D

  • voor 2 personen
  • bosui (1 bosje, bij voorkeur biologisch)
  • spinazie, vers (150 gram, bij voorkeur biologisch)
  • kastanjechampignons (200 gram)
  • knoflook (1 teentje)
  • roomkaas (75 gram, bij voorkeur biologisch)
  • wraps naar keuze (zie variatietips)
  • verse kruiden (optioneel, naar smaak, bij voorkeur biologisch)
  • zaden, pitten en/of geraspte kaas (optioneel, naar smaak)

Bereidingswijze van feestelijke snack wrap met vitamine D

  1. Was (en droog) eerst de uitjes en spinazie en borstel of veeg de champignons schoon. Gebruik voor de champignons geen water, want dan zuigen ze zich vol.
  2. Snijd daarna de uitjes in kleine ringen en snijd of scheur de spinazie in kleinere stukken. Je kunt de hardste stelen heel fijn snijden. Snijd de champignons in mooie plakken en schil en pers de knoflookteen.
  3. Bak in een ruime pan op middelhoog vuur de ui, champignons en (wat later) de knoflook. Voeg vervolgens de spinazie en roomkaas toe en laat even kort pruttelen. De spinazie slinkt al snel, zet dan het vuur uit.
  4. Verwarm de wraps kort zodat ze zacht en flexibel worden. Besmeer ze met het mengsel uit de pan en voeg eventueel verse kruiden, extra zaden, pitten en/of geraspte kaas toe. Rol ze op en zet ze vast met een prikker. Ook koud heel lekker (dus al vooraf te bereiden)!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Hartig taartdeeg maak je vrij snel en makkelijk zelf, ook glutenvrij hartig taartdeeg. Je kunt er een beetje in variëren, dus gebruik dit basisrecept echt als basis en probeer zelf wat uit. Bijvoorbeeld met verschillende kruiden die je toevoegt aan het deeg.

Glutenvrij hartig taartdeeg

In onderstaand recept maak je het deeg met tarwemeel waar dus gluten in zitten. De glutenvrije variant is heel makkelijk: je vervangt het tarwemeel door een mix van glutenvrije melen. Meestal werkt een combinatie van echt glutenvrij haver- en evenveel boekweitmeel goed, of van quinoa- en evenveel rijstmeel. Sommige mensen gebruiken boekweit- en amandelmeel, ook erg lekker. Probeer uit wat voor jou werkt en wat je het lekkerst vindt.

Variatietips en overige tips

  • Als je liever geen ei wilt gebruiken in jouw variant van hartig taartdeeg, kun je eens experimenteren met 150 ml volle kwark. Dat kan ook met een plantaardige versie daarvan, als je het vegan wilt maken.

  • Bak je bodem kort voor, voordat je de vulling van je hartige taart gaat toevoegen. Prik er eerst wat gaatjes in, zodat hij niet opbolt. Zet hem zo laag mogelijk in de oven, zodat de onderkant goed warm kan worden. Gebruik daarom liever ook geen aardewerken vorm, want het duurt langer voordat die warm is (of verwarm hem voor). Er zijn ook vormen waarbij gaatjes in de bodem zitten.

  • Je kunt het hartige taartdeeg ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer als je het goed luchtdicht verpakt. Dus je kunt ook meer maken en ‘vooruit werken’, voor extra gemak.

 

hartig taartdeeg klein

Ingrediënten

voor 1 flinke lap hartig taartdeeg

  • bloem of gebuild tarwemeel (dat is gezonder, ongeveer 250 gram)
  • olijfolie (een flinke scheut, ongeveer 80 ml)
  • ei (2 kleine of 1 grote, bij voorkeur biologisch)
  • zout en peper (een snuf, naar smaak)

Bereidingswijze van hartig taartdeeg

  1. Mix allereerst alle ingrediënten in een ruime kom. Gebruik eventueel wat eetlepels koud water om het deeg stevig en niet te droog te maken. Je krijgt dan een deegbal.

  2. Verpak daarna je deegbal in folie of een herbruikbare bee’s wrap om het een half uurtje rust te gunnen in de koelkast. Als je van plan bent straks een volledige hartige taart te gaan bakken, kun je nu alvast aan je vulling beginnen.

  3. Na dat halve uurtje bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot een iets grotere lap dan de vorm die je gaat gebruiken. (Heb je geen deegroller? Gebruik dan een fles.) Als je het lastig vindt, gebruik je bakpapier om te voorkomen dat je deeg aan je roller plakt. Voila!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Verse kruiden aan je gerecht toevoegen als smaakmaker en vitaminebom is een goed idee. Met slechts een klein takje kom je er dan echter niet altijd, dus wil je meer gebruiken. Zoals in deze kruidensalade vol vitaminen, waaraan je echt lekker veel peterselie toevoegt.

Waar peterselie goed voor is

Als je dan zo’n gerecht vol peterselie overweegt, wil je natuurlijk wel graag weten waar dat allemaal goed voor is. De lijst gezondheidsvoordelen van peterselie is groot, dus ik geef je een paar van de leukste en handigste ‘weetjes’.

Bijvoorbeeld dat peterselie je een frisse adem bezorgt, vanwege de antibacteriële eigenschappen. Ook helpt het je overtollig vocht afdrijven, handig als je door het warme weer extra vocht vasthoudt. Bovendien krijg je er een mooie huid van, o.a. door de vitamine C.

Variatietips voor deze kruidensalade vol vitaminen

  • In dit gerecht gebruik je de peterselie als basis van je salade. Als je dat toch een beetje te veel van het goede vindt, kun je gerust wat meer sla gebruiken en wat minder peterselie. Kies dan voor ‘donkere’ sla, zoals veldsla, of voor andijvie, vanwege de vitaminen.
  • Wil je vanwege duurzaamheidsoverwegingen liever geen quinoa eten, dan kun je kiezen voor rijst of gierst. Als je gluten goed verdraagt, is (parel)couscous ook een prima optie, of ga voor bulgur, met een wat meer nootachtige smaak.
  • De vegan variant op deze salade maak je met peulvruchten en/of noten. Of kies voor vegan kaas, maar check dan wel goed het etiket.
  • Heb je een bieslookplantje met bloemen, dan is het heel leuk je salade te garneren met een paar van die bloemen. Dat ziet er prachtig uit!

 

kruidensalade vol vitaminen vijzel

Ingrediënten

voor 2 personen

  • quinoa (150 gram)
  • ei (2 stuks, optioneel)
  • peterselie (ongeveer 75 gram, bij voorkeur biologisch)
  • bieslook (ongeveer 50 gram, bij voorkeur biologisch)
  • munt (ongeveer 10 gram, bij voorkeur biologisch)
  • sla (ongeveer 50 gram, bij voorkeur biologisch)
  • tomaten (3 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • komkommer (1 stuk, bij voorkeur biologisch)
  • citroen (1 stuk, bij voorkeur biologisch)
  • mozzarella (ongeveer 100 gram, bij voorkeur biologisch)
  • avocado (1 stuk, optioneel)
  • granaatappel (1 stuk, optioneel)
  • olijfolie (een scheutje)
  • zout en peper (naar smaak)
  • korianderpoeder en/of komijnpoeder (naar smaak, optioneel)

Bereidingswijze kruidensalade vol vitaminen

  1. Kook allereerst de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je eieren wilt toevoegen, kun je die ook nu alvast koken.

  2. Ondertussen was (en droog) je alle verse kruiden en groenten en de citroen. Hak daarna de verse kruiden fijn en snijd de groenten, zo klein als jij lekker vindt in een salade.

  3. Rasp vervolgens de schil van de citroen en pers het sap eruit. Meng de rasp en het sap met een scheutje olijfolie, wat zout en peper en eventueel de gedroogde kruiden.

  4. Haal de mozzarella uit het vocht en snijd die in kleine stukjes. Als je avocado en granaatappelpitjes wilt toevoegen, kun je dat nu ook voorbereiden. Een makkelijke manier om de pitjes uit de granaatappel te krijgen, is als volgt. Snijd hem door en rek de schil een beetje op. Houd daarna de open kant naar beneden en sla met een lepel stevig op verschillende plaatsen op de dichte kant. De pitjes vallen er dan uit.

  5. Mix alle ingrediënten losjes door elkaar, proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Eet smakelijk!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!