Voor een gezond en kleurig gerecht vol krachtpatsers zoals kiemen, heb ik een leuk recept voor je. Deze bowl met quinoa en kiemen staat snel op tafel, ziet er prachtig uit en is supergezond. Precies wat je zoekt in de lente!
Krachtpatsers voor je immuunsysteem
Bij elke seizoenswissel kan je lijf wel wat extra kracht gebruiken. De natuur om je heen verandert en je mag je immuunsysteem best even een boost geven. Zodat je bijvoorbeeld beter bestand bent tegen pollen in de lucht.
Veel groenten eten helpt daarbij, maar zeker ook kiemen eten. Boordevol vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten. Echt een feestje voor je lichaam en snel en makkelijk toe te voegen aan je voeding!
Variatietips en overige tips
- Voor nog meer kleur kun je (gekookte of rauwe) blokjes biet toevoegen. In plaats van de wortel of gewoon lekker erbij.
- Met de kiemen kun je oneindig variëren, dus gebruik eens linzenkiemen of taugé in plaats van alfalfa. Andere kiemen kunnen ook, proef vooral wat je lekker vindt.
- Als je vlees en/of vis eet, kun je de feta vervangen door gebakken kip, garnalen of gerookte zalm, of wat jij wilt.
- Ben je geen fan van quinoa of heb je het niet in huis, dan kun je prima uit de voeten met volkoren basmatirijst of zilvervliesrijst. Doe ook eens gek en maak de bowl met noodles!
- Afgekoeld kun je de bowl meenemen als heerlijk gezond lunchgerecht.
Ingrediënten bowl met quinoa en kiemen
voor 2 personen, kies bij voorkeur voor biologisch
- quinoa (100 gram)
- ei (2 stuks)
- wortel (200 gram)
- rode paprika (1 stuk)
- feta (200 gram, vegan optie: tofu)
- alfalfa (40 gram)
- balsamicoazijn (een eetlepel)
- olijfolie (extra vierge, een eetlepel)
- komijnpoeder (een theelepel)
- optioneel: noten en/of zaden (voor extra knapperigheid en eiwitten)
- optioneel: munt en/of peterselie (naar smaak, vers ‘t lekkerst)
Bereidingswijze van de bowl met quinoa en kiemen
- Kook allereerst de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Zet apart (en laat afkoelen) zodra het gekookt is. Kook ondertussen ook de eieren zoals jij dat lekker vindt.
- In de tussentijd was je de wortels en paprika (als je rauwkost slecht verteert, kun je de wortels kort koken). Verwijder eventuele slechte plekjes en de zaadlijsten van de paprika en snijd klein. De paprika kan in kleine blokjes of in reepjes, kies wat jij leuk vindt voor je bowl.
- Snijd ook de feta in blokjes. Pel de eieren en snijd die in plakjes. Maak je bowl op zoals jij dat mooi vindt (alles door elkaar of in aparte compartimenten). Verdeel de alfalfa er overheen.
- Nu hoef je alleen nog azijn, olie en komijnpoeder door elkaar te husselen en erover te sprenkelen en voila!
Voeg eventueel nog wat (gebroken) noten en zaden toe. Mocht je ook de (gewassen en fijngesneden) verse kruiden toe willen voegen, doe dat dan als laatste, anders verleppen ze al snel en dat maakt je bowl minder kleurig.