Recept voor Mediterrane vega stoofschotel

Slow cooking Mediterrane vega stoofschotel

Wil je een feestelijke maaltijd serveren, maar geen uren in de keuken staan? Deze mediterrane vega stoofschotel kun je op de slow cooking manier bereiden. Ontzettend smaakvol, makkelijk te maken en heerlijk gezond.

Slow cooking voor een ontspannen gevoel

Een van de grote voordelen van slow cooking is dat je na de 1e minuten werk niets anders meer hoeft te doen dan wachten. Dus dan kun je lekker aan de slag met andere dingen, wat ideaal is als je het verder druk hebt.
Het andere grote voordeel is dat de smaken door de langzame garing zo goed intrekken. Je krijgt dus een diepe, volle smaak zonder veel extra werk. Zeker bij dit gerecht met bijzondere smaakmakers wordt dat echt genieten.

 

mediterrane vega stoofschotel bereiden

 

Variatietips en overige tips

– Je maakt van dit gerecht een hoofdgerecht door er bijvoorbeeld couscous, zilvervliesrijst of (nog dampend) versgebakken brood bij te serveren.
– Als je wat zuivel wilt toevoegen, kun je er een paar eetlepels Griekse yoghurt bij serveren of verkruimelde feta erover strooien.
– Deze mediterrane vega stoofschotel is koud ook lekker. Dus bewaar eventuele restjes voor de volgende dag, voor een gevuld ontbijt of een snelle lunch.
– Je bereidt dit gerecht het makkelijkst met een Wonderbag, maar het kan ook met een dekbed of (handdoeken en) een koelbox. Tip: Google ‘koken met de hooimadam’ :)

Ingrediënten mediterrane vega stoofschotel

voor 2 personen, kies bij voorkeur voor biologisch

  • sjalotje (1 stuk, of kies voor een klein uitgevallen witte of rode ui)
  • knoflook (2 teentjes)
  • wortel (1 flinke)
  • aubergine (1 stuk)
  • rode paprika (1 stuk, een puntpaprika kan ook)
  • olijfolie (extra vierge)
  • groentebouillon (50 ml, van een blokje zonder gistextract of zelfgemaakt)
  • kidneybonen (200 gram na het uitlekken, andere peulvruchten kunnen ook)
  • tomatenpuree (een theelepel)
  • tomatenblokjes (200 gram, uit blik of zelf maken)
  • kruidenmix, bv. Mexicaans (ongeveer 3 theelepels) of zelf maken
    • paprikapoeder (2 delen), komijnpoeder (1 deel), oregano (1 deel)
    • tip: tijm en rozemarijn smaken ook goed bij dit gerecht (een snufje)
  • zout en peper (naar smaak)
  • optioneel: olijven zonder pit, kappertjes of zongedroogde tomaat (fijngesneden, 50 gram)
  • optioneel: verse basilicum, koriander of peterselie (fijngehakt, naar smaak, ter garnering)

Bereidingswijze van mediterrane vega stoofschotel

Let op: 2 uur wachttijd!

  1.  Pel allereerst het sjalotje en de knoflook en hak deze fijn. Was (en droog) de wortel, aubergine en rode paprika en snijd deze in fijne stukjes.
  2. Verhit ondertussen op middelhoog vuur een grote pan, die in je Wonderbag (of koelbox) past (of die je in je dekbed gaat wikkelen). Zorg ook alvast voor een deksel voor de pan.
  3. Voeg een scheut olijfolie toe en bak eerst de fijngehakte sjalot en knoflook glazig. Daarna voeg je de overige groenten toe, die bak je ongeveer 6 minuten, tot ze wat zachter zijn.
  4. Giet vervolgens de bouillon erbij en voeg ook de overige ingrediënten toe, behalve de optionele. Breng alles met het deksel op de pan aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken. Haal het deksel niet meer van de pan af.
  5. Plaats de pan in de Wonderbag (of koelbox, of dekbed / dikke dekens) en laat hem daar minimaal 2 uur staan.
  6. Haal de pan weer tevoorschijn en roer eventueel de olijven erdoor. Garneer als je dat wilt met de verse kruiden en geniet!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!