Recept voor zoet brood zonder zorgen
Rond feestdagen is het vaak extra lastig gezond te blijven eten. De schappen in de supermarkt liggen dan vol lekkere, maar ongezonde aanbiedingen. Momenteel kun je je bijvoorbeeld al te barsten eten aan de paaseitjes. Of aan de zoete broodjes vol met ongezonde toevoegingen.
Serveer zoet brood zonder zorgen
Wil jij ook iets leuks en extra lekkers serveren? Zonder je druk te hoeven maken over wat er allemaal op het etiket staat? Probeer dan eens dit recept voor zoet brood zonder zorgen. Het heeft een beetje de smaak van spijs door het amandelmeel. Dat gaat erin als zoete koek.
Bereid je goed voor
Let wel op de voorbereidingstijd, die is lang. Zo maak je het brood makkelijker te verteren en hoef je minder gist te gebruiken.
Maak je overigens geen zorgen als je geen broodbakmachine hebt. Je kunt het deeg ook maken met een mixer met deeghaken. Dan zet je het na het mengen op kamertemperatuur minimaal 5 uur weg met een theedoek over je mengkom.
Ingrediënten
- dadels: 8 stuks (of vijgen)
- ongezouten en ongebrande noten, bijvoorbeeld cashewnoten: 4 eetlepels (na het hakken)
- kokosmelk: 400 ml (of haver-, amandel- of rijstmelk, maar die zijn minder zoet). Let op het etiket: er mogen geen rare toevoegingen in zitten (bijvoorbeeld suiker!).
- kokosvet 2 eetlepels (of roomboter of een flinke scheut olijfolie)
- ei: 1 stuk
- ahornsiroop: 1 flinke theelepel (of oerzoet of kokosbloesemsuiker)
- droge gist: 5 gram
- volkoren speltmeel: 500 gram (of een mix met bijvoorbeeld gebuild tarwemeel). Er zijn ook glutenvrije broodbakmixen te koop.
- amandelmeel: 150 gram (of een mix met bijvoorbeeld kokosmeel, voor wat extra zoet)
- zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloem- of pompoenpitten: 3 eetlepels
- zout: 1 theelepel
Optioneel (voor extra zoet en extra gezond):
- anijszaad (gekneusd): 1 eetlepel
- rozijnen: 2 eetlepels
- kardemom: 1 theelepel
- kaneel: 1 theelepel
Ook nodig: broodbakmachine / mengkom en mixer met deeghaken (soms horen die ook bij de keukenmachine) en bakvorm(en) naar keuze
Bereidingswijze
- Snijd de dadels fijn. Hak de noten grof.
- Doe eerst de natte ingrediënten in je broodbakmachine (kokosmelk t/m ahornsiroop). Voeg daarna de droge toe. Ook de optionele, als je daarvoor kiest. Laat de machine kneden en rijzen (5 uur). Overigens geldt: hoe langer je het laat rijzen, hoe gezonder.
- Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe het deeg in je bakvorm(en) naar keuze; je kunt ook allemaal kleine bolletjes brood bakken. Verspreid daarvoor het deeg in kleine bolletjes over je bakplaat. Bak het brood in ongeveer 50 minuten gaar; kleine bolletjes hebben een kortere baktijd (ongeveer 40 minuten). Controleer af en toe tussendoor hoe het gaat.
- Serveer het zoete brood bij voorkeur warm, met niet veel meer dan wat roomboter. Het is lekker genoeg van zichzelf! Of met een gekookt of gebakken eitje… vanwege Pasen.
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!
Over mij
Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!